Automaatbak spoelen

Automaatbak Spoelen bij Auto van der Zwan

 

Veel auto’s beschikken tegenwoordig over een automaatbak. Door het gebruik van de automaatbak raakt de ATF olie vervuild en verouderd. Veel automaatbakken zijn vanuit de fabriek voorzien van longlife ATF olie. De praktijk leert echter dat deze olie na verloop van tijd veel problemen geeft. Laat daarom tijdig uw automaatbak spoelen. Dat verlengt niet alleen de levensduur, maar zorgt ook voor meer rijcomfort.
Op deze pagina lees je onder andere:

  • hoe je oude olie herkent,
  • wanneer je moet spoelen,
  • en hoe dit in zijn werk gaat.

Aan welke problemen herken ik dat ik mijn automaatbak moet spoelen?

Vervuilde en verouderde ATF olie zorgt ervoor dat uw automaatbak bij het schakelen voor bokkend en stotend rijgedrag zorgt. Door vervuilde olie verloopt het wisselen van versnelling niet meer vloeiend. ATF olie is hygroscopisch, wat betekent dat het vocht opneemt uit de omgeving (denk bijvoorbeeld aan condens en dergelijke).

ATF olie verversen lost niet alle problemen op

Door de olie af te tappen en op de reguliere manier bij te vullen, blijft er altijd oude olie in de koppelomvormer achter. Het is namelijk niet mogelijk om dit af te tappen tijdens de start. Na het verversen vermengen de oude en de nieuwe olie zich met elkaar. Dit brengt problemen met zich mee. De nieuwe olie heeft een reinigende werking en verplaatst het vuil naar plekken waar het voor problemen zorgt (in het kleppenblok, de stuurventielen en dergelijke). Deze onderdelen zorgen ervoor dat een automaatbak comfortabel schakelt. Met het verversen van ATF olie raken deze onderdelen vervuild en daardoor wordt het schakelcomfort verminderd.

Automaatbak spoelen de betere oplossing

Het spoelen van uw automaatbak (ook wel bekend als het flushen) is een betere oplossing. Als we uw automaatbak spoelen, verversen we niet alleen alle olie, maar worden er ook vreemde deeltjes opgevangen in een speciaal filter (met een sterke magneet) in de spoelmachine. Als u uw automaatbak niet laat spoelen maar slechts de olie aftapt en ververst, blijven deze deeltjes rondzwerven in de automaatbak.

Waaraan herken ik oude ATF olie?

Oude olie zorgt voor een slechte smering en daarom is het belangrijk om hier niet mee door te rijden, maar hoe herkent u oude ATF olie precies? Oude olie is zwart en heeft daarnaast een sterk verbrande geur. Nieuwe olie is helderrood van kleur en heeft geen verbrande geur, maar een kenmerkende eigen geur.

Wanneer laat ik mijn automaatbak spoelen?

Wanneer er geen fabrieksspecificaties aanwezig zijn voor het spoelen van de olie in uw automaatbak, adviseren wij om uw automaatbak te spoelen tussen de 60.000 en 120.000 kilometer. De aanbevolen termijn hangt sterk af van het gebruik van uw auto. Trekt u vaak een aanhanger? Dan zal de ATF olie eerder vervuild en verouderd raken dan wanneer u een kleine, lichte auto rijdt en hooguit een keer een boodschap doet of de kinderen naar school brengt.

Werkwijze automaatbak spoelen

Als u uw automaatbak laat spoelen door Auto van der Zwan wordt uw automaatbak volledig geflusht en opnieuw gevuld met de juiste olie. Desgewenst kunnen wij u de oude olie in een beker laten zien, zodat u het verschil in kleur en geur zelf kunt ontdekken.

De ervaring leert dat u beter niet te lang kunt wachten met het spoelen van uw automaatbak. Wanneer de echte problemen zich uiteindelijk voordoen, vallen de kosten doorgaans veel hoger uit. Mechanische slijtage en mechanische defecten (zoals vastgelopen ventielen in de bak) zijn namelijk uitsluitend te verhelpen door revisie en vervanging van defecte onderdelen. Laat uw automaatbak daarom tijdig spoelen om hoge kosten te voorkomen!

Wat gaat een automaatbak spoelen kosten?

Neem voor de kosten voor het spoelen van uw automaatbak contact op met ons op. Wij geven u graag een vrijblijvende offerte. Ook voor het maken van een afspraak voor het spoelen van uw automaatbak kunt u contact met ons opnemen.

Heeft u een vraag? Bel ons vandaag!
0523 - 680 567